- Leilinden / Leibomen


Tilia leilinden

Tilia is een grieks woord afgeleid van tilios wat vezel betekent. De bastvezels van de linden werden in vroegere tijden gebruikt om matten, zakken, touw en schoeisel van te vlechten.

Verschillende (lei)linden zijn inheems in europa. De linden laten zich makkelijk tot leilinden of knotlinden vormen. De leilinden werden daarom als zonnescherm bij woningen aangeplant. Vroeger werden leilindenschermen aangeplant bij boerderijen om de woonkamer en of de melkkamer uit de zon te houden. Daarnaast werden linden in de germaanse tijd al aangeplant om kwade geesten te verjagen en felle zon tegen te houden.

Tegenwoordig worden de leilinden ook veel toegepast uit architectonische overwegingen, uit nostalgie of gewoon efficiënt ruimtegebruik. Naast de leilinden zijn ook leiplatanen erg geliefd door veel en groot blad, waardoor geschikt als zonwering en om inkijk tegen te gaan. Bovendien heeft de lei-plataan op latere leeftijd een prachtige afschilferende bast die vooral in de winter een meerwaarde is voor je tuin. De leilinden daarentegen hebben een gelijkmatigere groei. De leilinden zijn daardoor makkelijker te onderhouden en verlangen minder snoei dan de leiplataan.

Meest gebruikte leilinden zijn van oudsher van het type Tilia vulgaris, hollandse gewone (lei)linden, tegenwoordig Tilia europaea geheten. Omdat er vele ondersoorten zijn met verbeterde eigenschappen wordt de gewone linde niet veel meer gebruikt voor leilindenscherm. 

Het huidig veel voorkomende type leilinden is Tilia europaea 'Pallida'. Het blad van deze leilinden loopt in het voorjaar eerder uit dan van de gewone leilinden. Een klein nadeel blijft dat deze leilinden last kunnen hebben van luis met honingdauw en roetdauw als gevolg. Deze honingdauw kan van de bomen afdruipen.

Steeds meer wordt de Tilia europaea 'Euchlora' ofwel de krimlinde gebruikt als leilinden. Deze leilinden hebben een glimmenderblad dan de soort. Door de rijke bloei en het mooie blad zijn deze linden erg populair als laanboom. Het bijkomende voordeel is de geringe aantasting door luis. Dit maakt deze linden ook erg geschikt als leilinden.

Vers (voor)geleide leilinden van Geplant-en-Klaar!

De vers voorgeleide leilinden van Geplant-en-Klaar! zijn van het zo goed als luisvrije type leilinden Tilia europaea 'Euchlora' of het type Tilia europaea 'Pallida'.

Al deze leilinden zijn versgeleid en meerjarig voorgeleid te krijgen.

Vooral bij versgeleide leilinden, lei-plataan, lei-beuk, lei-carpinus en lei-prunus, boom is goede begeleiding na aanplant van groot belang. Dan kan de leilinde, lei-plataan, lei-beuk, lei-carpinus en lei-prunus boom zich optimaal ontwikkelen.

Daarom biedt Geplant-en-Klaar! u een compleet pakket te weten:

Het aantrekkelijke alternatief voor het verkrijgen van bomen en leibomen/Leilinden.

- een gratis snoeibeurt na het eerste groeiseizoen de aangeplante leilinden/leibomen(tegen kilometervergoeding) 
- inclusief 2 boompalen met boomband plus plaatsing bij de geleverde lei-bomen of leistellage met 5 meterse palen de bomen bevestigt aan twee gegalvaniseerde ijzerdraden tussen deze palen, waaraan de leilinden verbonden.
- inclusief 40 liter potgrond per leilinde. 
- inclusief graven plantgat. 
- inclusief het planten van de leilinden. 
inclusief het verbinden van de leirekken van de leilinden voor een strakke en representatieve uitstraling
- inclusief groeigarantie, 1 jaar garantie op de leilinden/leibomen aangeplant door Geplant-en-Klaar!.

Indien u toch kiest voor de exclusievere meerjarig voorgeleide leilinden en andere meerjarig voorgeleide leibomen en vormbomen kunt u rechtstreeks bestellen in onze leibomenwinkel voor meerjarig voorgeleide leibomen:


Bekijken meerjarig voorgeleide leilinden/leibomen KLIK HIER